Wanneer naar de oefentherapeut?

Wanneer naar de oefentherapeut?

Het schiet weer eens in uw rug. Nekpijn die maar terug blijft komen. Na een dag werken bent u helemaal ‘op’, terwijl u voornamelijk ‘alleen maar’ achter de computer heeft gezeten. Hoe vaak denkt u niet ‘Ach vervelend, maar het trekt wel weer weg’. Of ‘Tja, daar is toch niets aan te doen’. Wanneer u wel op zoek zou gaan naar een oplossing, dan blijkt het moeilijk om de klachten goed te duiden. Laat staan deze weg te nemen. De oefentherapeut biedt een structurele oplossing voor uw klachten. We geven hier antwoord op de vraag: ‘Wanneer naar de oefentherapeut?’ Mocht u meerdere vragen hebben, bekijk dan gerust eens onze veelgestelde vragen-pagina.

De oefentherapeut biedt hulp bij rug- en nekklachten, pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols), klachten bij chronische aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, houdingsafwijkingen, hoofdpijn, spanning, ademhalingsklachten en incontinentie. Maar ook wanneer u in uw zwangerschap of na de bevalling last heeft van de rug of het bekken kan de oefentherapeut iets voor u betekenen.

Komen deze klachten u bekend voor?

  • Ademhalingsklachten
  • Arbeidsrelevante klachten
  • Arm,-nek- en schouderklachten
  • Bekkenklachten
  • Incontinentieklachten
  • Lage rugklachten
  • Spanningshoofdpijn
  • Zwangerschap

 

Loop niet verder met pijn

Herkent u één of meerdere van de hieronder genoemde klachten? Maak dan vandaag nog een afspraak met Oefentherapie Vries. Wij staan voor u klaar.

En ook wanneer u geen last heeft van (bovengenoemde) klachten, dan kunt u een afspraak maken met Oefentherapie Vries. Om zo preventief een goed houding- en bewegingspatroon aan te leren en het ontstaan van klachten te reduceren. Wanneer naar de oefentherapeut? Wanneer u vindt dat ‘genoeg’, echt genoeg is.

Ademhalingsklachten

De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het dagelijks bewegen en zo ook in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Ademen doen we onbewust. Toch kan er door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, longafwijkingen zoals longemfyseem en hyperventilatie, de ademhaling niet goed verlopen.

Het lichaam kan uit balans raken door de negatieve effecten van een verstoring van de ademhaling door (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden. Duurt zo’n situatie te lang, dan loopt u het risico in een vicieuze cirkel te belanden waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. Het is erg belangrijk dat u leert een dergelijke situatie te doorbreken en te voorkomen.

Arbeidsrelevante klachten

Het schiet weer eens in uw rug. Na een dag werken bent u helemaal ‘op’, terwijl u voornamelijk ‘alleen maar’ achter de computer heeft gezeten. Hoe vaak denkt u niet: ‘Ach vervelend, maar het trekt wel weer weg’. Arbeidsrelevante klachten zijn klachten die het werk negatief beïnvloeden, waardoor iemand zijn werkzaamheden niet of maar gedeeltelijk kan uitvoeren.

Arbeidsrelevante klachten kunnen ontstaan door het werk, maar bijvoorbeeld ook als gevolg van sport of hobby’s. Daarnaast kan een (chronische) aandoening een rol spelen. Bekende voorbeelden van arbeidsrelevante klachten zijn lage rugklachten en RSI.

Arm,- nek- en schouderklachten

Klachten aan armen, nek en/of schouders komen veel voor. Meestal vormen een verkeerde houding, overbelasting of spanningen een belangrijke oorzaak. Typische arm-, nek- of schouderklachten kunnen voortkomen uit een verkeerde werkhouding aan een computerwerkplek.
 
Daarnaast zijn er ook sportblessures, zoals een tennisarm, waarvoor u bij een oefentherapeut aan het juiste adres bent. Maar ook kunnen de klachten het gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een (chronische) aandoening. Nek- en schouderklachten zien we vooral veel bij spanning- en stressgerelateerde klachten.

Bekkenklachten

Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen.

De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

Incontinentieklachten

Het begint vaak met een ‘klein ongemak’. U verliest een paar druppels urine als u lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u aan het sporten bent. Door het ongewild verlies van urine kunt u zich onzeker gaan voelen. Misschien gaat u wat minder vaak de deur uit of stopt u met sporten. Dat is begrijpelijk, maar eigenlijk niet nodig. Hoewel de meeste mensen niet gemakkelijk over incontinentie praten, is het vaak heel goed te behandelen. Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het niet kunnen ophouden van urine. Ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland krijgt te maken met urine-incontinentie.
 
Meestal is dit op hogere leeftijd en/of na een prostaatprobleem. Door verslapping van de bekkenbodem spieren kan ongewild urineverlies optreden bij inspanning. Door de angst om urine te verliezen, bent u geneigd steeds vaker naar het toilet te gaan. Gaat u vaker naar het toilet, dan went de blaas aan steeds minder vulling. U krijgt steeds sneller het gevoel dat u moet plassen.

Lage rugklachten

Bukken, tillen, zitten, lopen … het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan, tenzij u klachten krijgt. Het schiet weer eens in uw rug. Hoe vaak denkt u niet ‘Ach vervelend, maar het trekt wel weg’. Intussen blijven de klachten terugkomen. De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor uw klachten.
 
Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Maar bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. De lage rugklachten kunnen dan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug.

Spierspanningshoofdpijn

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Bij de meeste mensen is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Soms kan hoofdpijn het dagelijks functioneren sterk negatief beïnvloeden. De hoofdpijn blijft terugkomen of krijgt zelfs een chronisch karakter. Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en (spier)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn. (spier)Spanningshoofdpijn is met behulp van een oefentherapeut goed positief te beïnvloeden.

Kenmerkend voor (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel aan één als aan beide zijden voor kan komen. Vaak gaan deze klachten (vooraf) gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. De oorzaak van (spier)spanningshoofdpijn is een te hoge spanning van de spieren die van de schouders naar de nek en het hoofd lopen. Deze verhoogde spierspanning wordt vaak veroorzaakt door stress of kou en vocht.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam in relatief korte tijd grote veranderingen. Zwangerschapsbegeleiding volgens de methode Cesar/Mensendieck kan een belangrijke rol spelen in het bewust worden van je lichaam tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en in de periode na de bevalling.
De oefentherapeut zoekt samen met u naar een optimale houding en manier van bewegen, zoals het zitten, staan, opstaan en gaan zitten, bukken en tillen, lopen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de voorbereiding op de bevalling.

Je wordt je bewust gemaakt van de verschillende fasen van de bevalling, de verschillende soorten weeën en de ademhalingstechniek die je kunt gebruiken bij het opvangen van de weeën plus het aanleren van een juiste perstechniek. In sommige groepslessen ligt het accent ook op sporten tijdens de zwangerschap. Ook aan de kraamdagen en het verdere herstel na de bevalling wordt aandacht besteed.

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een einde aan uw klachten en maak direct een afspraak met Oefentherapie Vries.



    Maak vandaag nog een afspraak

    Maak vandaag nog een einde aan uw klachten en maak direct een afspraak met Oefentherapie Vries.

    Oefentherapie Vries

    Oefentherapie Vries is de specialist in het aanleren van gezond houding- en bewegingsgedrag. Bij Oefentherapie Vries ontvang je persoonlijke aandacht en kundige begeleiding. Wij zijn aangesloten bij de Vereniging Voor Oefentherapeuten Cesar/ Mensendieck (VVOCM) en het Kwaliteitsregister Paramedici (KP)


    Oefentherapie Vries
    Molenstraat 33
    9481 BB Vries
    Route Google Maps
    06 50 23 1303
    info@oefentherapievries.nl
    KVK 01171876